De gedroogde bloemtoppen van de Cannabis Sativa dienen als basis voor de productie van medicinale cannabis. Deze levering is specifiek voor apotheken, zodat artsen zeker weten dat er altijd de best mogelijke kwaliteit kan worden beleverd. CBD (cannabidiol) en THC (dronabinol) zijn de belangrijkste werkzame stoffen en de medicinale cannabisis per vijf gram te verkrijgen op recept. Voorbeelden van medicinale cannabis zijn’Bedica’, ‘Bedrolite’, ‘Bedrocan’, ‘Bediol’ en ‘Bedrobinol’. Bedrolite, Bedica en Bediol zijn door de vermalen bloemtoppen eenvoudiger om te doseren.

Medicinale cannabis voor de behandeling van Multiple Sclerose

Helaas is Multiple Sclerose, oftewel MS, vandaag de dag nog steeds niet te genezen. Echter kan medicinale cannabis voor een groot deel bijdragen aan het verlichten van de pijn. Tijdens deze ziekte ontstaat er schade aan de myeline, wat rondom de hersenen, het ruggenmerk en de zenuwen zit. De klachten zijn zeer uiteenlopend. Denk hierbij aan pijn, spierkrampen, gevoelsstoornissen, oog klachten en verlammingsverschijnselen. Bij de een neem het langzamerhand toe, bij de andere kunnen de klachten blijven schommelen. Spiertrekkingen, spierkramp en de pijn kan door het gebruik van medicinale cannabis verminderen, doordat het verwerken van pijnsignalen in de hersenen aangepakt wordt. Hoe lang de medicinale cannabis werkzaam is en hoe snel het werkt, is per patiënt afhankelijk. Ook werkt de inhalatie van de cannabis sneller dan bijvoorbeeld cannabis in theevorm.

Medicinale cannabis voor de behandeling van spasmen of pijnlijke spierkramp door ruggenmergschade

Heeft een patiënt last van spasmen of pijnlijke spierkramp door ruggenmergschade? Ook dan kan medicinale cannabis een prettige uitkomst bieden. Het kan ingezet worden als de normale medicijnen niet of onvoldoende werken. Wat de precieze werking is van de cannabis op spasmen is nog niet bekend, maar er is wel geconstateerd dat het aansturen van de motoriek op een positieve wijze beïnvloed wordt.

Medicinale cannabis tegen braken en misselijkheid

Gedurende een behandeltraject van hepatitis C, aids, hiv en kanker, kan een patiënt braken en misselijkheid ervaren. Het anti-braakmedicijnen wordt hiervoor toegediend, maar als dit niet of onvoldoende werkt kan de cannabis een alternatief zijn en kan het voorschreven worden door de arts. Medicinale cannabis heeft een positieve werking op het braakcentrum in de hersenen.

Medicinale cannabis bij tics, glaucoom, palliatieve zorg en epilepsie

Naast bovengenoemde behandelingen, kan medicinale cannabis ook een prettige uitkomst bieden bij tics, glaucoom, palliatieve zorg en epilepsie. Heb jij een va deze aandoeningen of ken je iemand in jouw omgeving? In dat geval is het verstandig om de mogelijkheden omtrent medicinale cannabis te bespreken met de arts.