Het woord cannabis stamt af van het Latijns en betekent hennep. De plant staat bekend om de lichamelijke en psychische effecten. De plant werd al in de oudheid gebruikt als een kruidengeneesmiddel, mede vanwege de krampwerende, ontstekingsremmende, misselijkheidsonderdrukkende, pijnstillende en kalmerende werking. Wat vandaag de dag de medicinale effecten van cannabis zijn, lees je in deze blog.
De werkzame bestanddelen van medicinale cannabis
Cannabinoïden zijn de bestanddelen die werkzaam zijn in de medicinale cannabis. Cannabidiol (CBD) en tetrahydrocannabinol (THC) zijn de twee belangrijkste cannabinoïden. Het bestanddeel THC is hetgeen waar je stoned of high van wordt en CBD werkt anti-psychotisch en kan et bestanddeel zijn waardoor je beschermd bent tegen een verslaving.
Deze klachten kunnen aanzienlijk verminderen door het gebruik van medicinale cannabis
Tegenwoordig worden er regelmatig onderzoeken gedaan naar wat de effecten zijn die medicinale cannabis op de gezondheid hebben. En dat is natuurlijk niet voor niets. Want wat duizenden jaren geleden al werkte, werkt nu ook, toch? Doordat er verschllende onderzoeken uit zijn gevoerd, kan er zo goed als zeker vast worden gesteld dat cannabis werkzaam kan zijn bij:
– Vervelende pijn bij chronische darmontsteking, reumatische artritis, multiple sclerose en kanker
– Het verminderen van tics, bijvoorbeeld bij het syndroom van Gilles de la Tourette
– Verminderde eetlust, verzwakking bij aids en kanker en misselijkheid
– Therapieresistent glaucoom
– Spiertrekkingen en spierkrampen bij ruggenmergschade en multiple sclerose
– Langdurige zenuwpijn, zoals bij chronische pijn na de genezing van gordelroos, aangezichtspijn, fantoompijn of een beschadigde zenuwbaan
– Braken en misselijkheid door bestraling of medicatie bij kanker, hiv en aids
Waar zijn de data op gebaseerd?
Let er wel op dat de gegevens die vrij zijn gekomen, gebaseerd zijn op persoonlijke ervaringen en kleinschalige studies van patiënten en artsen. Daarom is het verstandig om advies in te winnen bij je arts. Er wordt gekeken naar jouw symptomen, de aard van de klacht en op basis van jouw klachten kan er wel of niet voor gekozen worden om medicinale cannabis voor te schrijven.
Medicinale cannabis op recept sinds 2003
Artsen mogen sinds 2003 de medicinale cannabis voorschrijven en de apothekers mogen het ook sinds dit jaar afleveren op recept. De medicinale cannabis is vele malen anders dan die in de coffeeshop, aangezien de cannabis van farmaceutische kwaliteit is. Het recept voldoet uiteraard aan de hoogst mogelijke eisen en wordt enkel voorgeschreven als een medicijn.